Untitled Document

Ενωθείτε με τον Υπέροχο
Κόσμο των Νικητών!

#

#
#

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

  • μέγεθος κειμένου
  • #
  • #
#
# Untitled Document
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#

#

Media Registration

 


#
Tweet

Αφιέρωμα στην ελληνική γυναικεία ομάδα μπάσκετ

Η γυναικεία ελληνική ομάδα μπάσκετ των Special Olympics έχει ξεκινήσει να συμμετέχει σε παγκόσμιους αγώνες εδώ και 20 χρόνια. Εκτός από τους παγκόσμιους αγώνες των Special Olympics συμμετέχουν και σε Πανευρωπαϊκούς αγώνες, σε πανελλήνια τουρνουά και σε ειδικές εκδηλώσεις και events. Μέχρι τώρα η ελληνική ομάδα έχει λάβει μέρος σε εννιά παγκόσμια πρωταθλήματα Special Olympics κατακτώντας πολλές διακρίσεις. Ειδικότερα στην τελευταία διοργάνωση των Special Olympics στη Σαγκάη πήραν την τέταρτη θέση στην πρώτη κατηγορία κατάταξης. Πέρυσι, στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα στην Πολωνία έπαιζαν με μικτή ομάδα, πάλι στην πρώτη κατηγορία κατάταξης. Πριν την κατάταξη κατά τη διάρκεια των αγώνων, οι προπονητές στέλνουν τα αποτελέσματα των Basket Skills Assessment Test (BSAT) για κάθε αθλητή. Η τελική κατηγοριοποίηση γίνεται κατά την έναρξη των αγώνων, σε ειδικούς αγώνες κατάταξης διάρκειας έξι λεπτών, όπου όλες οι ομάδες παίζουν μεταξύ τους για να διακριβωθεί το επίπεδο και το δυναμικό της ομάδας. Η κατάταξη παγκοσμίως είναι σημαντική για τις ομάδες. Εφέτος, μετά τους αγώνες κατάταξης στις 25 Ιουνίου, κατατάχθηκαν στη δεύτερη κατηγορία μαζί με την Ιταλία και τη Γαλλία. Αν η ομάδα μας βγει πρώτη στον όμιλο, θα είναι τέταρτη στην παγκόσμια τελική κατάταξη.  Σύμφωνα βέβαια με δηλώσεις της προπονήτριας της ομάδας, Νίνας Κωνσταντινίδου, η παραπάνω κατάταξη ήταν δυσανάλογη έως άδικη για το επίπεδο της ομάδας, λαμβάνοντας υπόψη ότι στην πρώτη κατηγορία παίζει η Ιρλανδία, την οποία όμως ομάδα νίκησε η ελληνική στους αγώνες κατάταξης. Αυτό φάνηκε επίσης από την κατάταξη της ομάδας του Ισραήλ, που έχει καταταχθεί σε χαμηλότερη κατηγορία αν και η απόδοσή της είναι μεγαλύτερου επιπέδου από τις άλλες ομάδες της ίδιας κατηγορίας. «Καλύτερα να είμαστε σε μεγαλύτερη κατάταξη για περισσότερο ανταγωνισμό!», όπως δήλωσε η Αντιγόνη Τσόλη, βοηθός προπονητή της γυναικείας ελληνικής ομάδας.

 

Η ομάδα απαρτίζεται από διάφορα επίπεδα, ανάλογα με το δυναμικό. Η κυρίως ομάδα είναι 10 κορίτσια στο αγωνιστικό κομμάτι από Θεσσαλονίκη και Αθήνα, ενώ εγγεγραμμένες είναι γύρω στα 42 κορίτσια, με αυξητική τάση κάθε χρόνο.  Οι ηλικίες της ομάδας κυμαίνονται μεταξύ 17-20 χρονών κατά κύριο λόγω, ενώ οι εγγεγραμμένες είναι από 13 έως και 32 χρονών. Το μπάσκετ είναι πολύ δημοφιλές άθλημα και έρχονται συνεχώς νέοι αθλητές, με αποτέλεσμα αυτό να βοηθάει στην επιλογή των καλύτερων αθλητών για την ομάδα των Special Olympics. Ο σκοπός είναι να συμμετέχουν όσο το δυνατό περισσότεροι αθλητές και στους αγώνες όλη η ομάδα να παίζει έστω και λίγο.

 

Οι προπονήσεις είναι δύο φορές την εβδομάδα από δύο ώρες και πριν από τα eventsέχουν σχεδόν καθημερινή προπόνηση. Επίσης μία φορά το μήνα, περίπου, διοργανώνεται κάποια εκδήλωση στην οποία συμμετέχουν. Στην Αθήνα, η ομάδα προπονείται κυρίως στη Γκράβα, σε γήπεδο του ΟΝΑ και στη Θεσσαλονίκη στο γήπεδο της ΜΕΝΤ, στην Τούμπα. Στους Special Olympics του 2011 στην Αθήνα, η Ελλάδα συμμετέχει μόνο με ομάδα Special Olympics. Αυτό απορρέει από το γεγονός ότι οι περισσότερες χώρες δεν έστειλαν μεικτή γυναικεία ομάδα, ενώ βασική προϋπόθεση για να γίνουν όμιλοι πρέπει να στείλουν τουλάχιστον δώδεκα χώρες ομάδες.

 

Σύμφωνα με την προπονήτρια της ομάδας Νίνας Κωνσταντινίδη, η φιλοσοφία των Special Olympics είναι να βοηθήσει στην κοινωνικοποίηση των συμμετεχόντων αθλητών μέσα από τη συμμετοχή τους σε αγώνες και eventsκαι την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας απέναντι σε άτομα με διανοητική στέρηση. Η πολιτεία στηρίζει κατά το μεγαλύτερο μέρος τη λειτουργία και ύπαρξη των ομάδων των Special Olympics με σημαντική βοήθεια από χορηγούς. Αξίζει να σημειωθεί όμως ότι όλοι όσοι εργάζονται και βοηθούν στα Special Olympics (προπονητές, βοηθοί κλπ.) είναι όλοι εθελοντές!

 

Η Γεωργία Γηρακάρη είναι η πιο έμπειρη ελληνίδα σταρ του μπάσκετ

 

Η παλαιότερη αθλήτρια και κορυφαία μπασκετπολίστρια της ελληνικής ομάδας των SpecialOlympics, Γεωργία Γηρακάρη, παίζει μπάσκετ από εφτά χρονών, ενώ συμμετέχει στους παγκόσμιους αγώνες από το 1991, για 20 χρόνια, με συμμετοχή σε εννιά specialOlympicsαγώνες. Όπως μας δήλωσε με έμφαση, «μπορεί να μην ξέρει γράμματα, αλλά μπάσκετ ξέρει!». «Πρώτα ο Θεός, μετά το μυαλό και η γνώση!»  Πλέον δε παίζει σε άλλη ομάδα και συμμετέχει μόνο σε eventsτων SpecialOlympics. Αυτό που την τράβηξε στο μπάσκετ ήταν «η δυναμικότητα του αθλήματος». Έχει δοκιμάσει όλα τα αθλήματα αλλά «το συμβόλαιό της αναφέρει μόνο μπάσκετ». Ξεκίνησε πρώτα σε «κανονική», όπως ανέφερε η ίδια, ομάδα και στην συνέχεια πέρασε στην ομάδα των SpecialOlympics, «την οποία προτιμά». Πριν από κάθε αγώνα ακούει μουσική για να οργανώσει το μυαλό της. Με το που την κάλεσαν να παίξει στους SpecialOlympicsαγώνες του 2011, τους πήρε πολύ σοβαρά, θέλοντας να προετοιμαστεί με τον καλύτερο τρόπο ώστε να βοηθήσει στην καλύτερη δυνατή διάκριση της ομάδας της και να πετύχουν το χρυσό μετάλλιο. Μας δήλωσε ότι την ομάδα βοηθούν πολύ τα σχολικά πρωταθλήματα στα οποία συμμετέχουν ώστε να ανεβάσουν το επίπεδό τους. Έχει τελειώσει το σχολείο και πλέον η καθημερινότητά της είναι γεμάτη από προπονήσεις μπάσκετ. Σε ερώτησή μας αν θα συνεχίσει να παίζει, μας απάντησε ότι «αν φύγω εγώ, γκρεμίζεται η ομάδα!». Γενικότερα σαν ομάδα έχουν πολύ καλές σχέσεις μεταξύ τους και κάνουν παρέα.



# #