Untitled Document

Ενωθείτε με τον Υπέροχο
Κόσμο των Νικητών!

#

#
#

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

  • μέγεθος κειμένου
  • #
  • #
#
# Untitled Document
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#

#

Media Registration

 


#
Tweet

Leonard “Spike” Bauroth – ο μεγαλύτερος σε ηλικία διαιτητής στα Special Olympics 2011 - 01/07/2023

Κάποιοι άλλοι στην ηλικία του δε μπορούν ούτε θεατές στο γήπεδο να πάνε. Εκείνος όμως είναι μέσα στον αγωνιστικό χώρο και τρέχει πάνω κάτω στο γήπεδο του μπάσκετ σφυρίζοντας όπως είχε μάθει να κάνει από παλιά. Ο Αμερικανός Leonard Bauroth είναι ο μεγαλύτερος σε ηλικία διαιτητής στους Παγκόσμιους αγώνες Special Olympics της Αθήνας 2011. Σε λίγες εβδομάδες θα κλείσει τα 81 του χρόνια αλλά η καριέρα του είναι άξια για να μπει στα ρεκόρ γκίνες. Δεν είναι πολλοί που έχουν τη δυνατότητα μετά τα 80 τους χρόνια να είναι σε τέτοιο επίπεδο και να μπορούν να διαιτητεύουν έστω και για δύο δεκάλεπτα σε αγώνα μπάσκετ.

 

Ο Spike, όπως είναι το ψευδώνυμο του, γεννήθηκε το 1930 στο Τολέδο του Οχάιο. Έπαιξε για δύο χρόνια στο Πανεπιστήμιο George Washington D.C και κάποια χρόνια στην αεροπορία των Η.Π.Α. οπότε και αποφάσισε να σταματήσει και να παντρευτεί. Ξεκίνησε ως διαιτητής το 1954 στα πρωταθλήματα των ACC και Southern Conference μέχρι και το 1968 οπότε και παραιτήθηκε. Το 1977 δεν του άρεσε η εικόνα του και άρχισε να τρέχει. Στην ηλικία των 50 έτρεξε στο Μαραθώνιο με χρόνο 3 ώρες και 43 λεπτά, ο οποίος «είναι πολύ καλά για έναν «ηλικιωμένο» άντρα».

 

Επειδή «όποιος είναι αρκετά ανόητος να τρέξει 26.6 μίλια, είναι αρκετά ανόητος για να διαιτητεύσει ξανά» το 1980 ξανάρχισε να σφυρίζει στο γυναικείο πρωτάθλημα North East Conference. Μόλις παραιτήθηκε τον κάλεσε ο Jacky Loube στους Παγκόσμιους Αγώνες Special Olympics. Από τότε συμμετέχει ανελλιπώς κάθε φορά. Αυτή είναι η έβδομη συμμετοχή του σε Παγκόσμιους Αγώνες Special Olympics. «Οι καλύτερες στιγμές της καριέρας μου είναι σε αυτούς τους αγώνες».

 

Πιστεύει ότι «η διαιτησία είναι όπως το ποδήλατο. Δεν το ξεχνάς ποτέ». Έχει δύο παιδιά, ένα γιο και μια κόρη, και τρία εγγόνια. Αυτή είναι η πρώτη φορά που έρχεται στην Ελλάδα αλλά δεν έχει επισκεφτεί τα αξιοθέατα καθώς θεωρεί ότι «ήρθε εδώ για να σφυρίξει κι όχι για τουρισμό». Τώρα παίζει σοφτμπολ για να κρατιέται σε φόρμα αλλά «προστατεύει τον εαυτό του για την καλαθοσφαίριση».

 

Το καλύτερο σφύριγμα του ήταν αυτό που δεν σφύριξε. Αυτό έγινε σε αγώνα του Κονέκτικατ με τη Γαλλία στα Gold Games. Η Γαλλία είχε στο δυναμικό της έναν επαγγελματία παίκτη ως partner και ένα παίκτη από ομάδα της πρώτης κατηγορίας. Το Κονέκτικατ είχε 5-6 αθλητές που ήταν τόσο καλοί ώστε να μην μπορείς να ξεχωρίσεις ποιος ήταν partner (αθλητής χωρίς νοητικά προβλήματα) και ποιος όχι. Το Κονέκτικατ νίκησε τη Γαλλία χωρίς έλεος αν και το 80% των πόντων της Γαλλίας έβαλαν οι δύο σταρ της (ο επαγγελματίας παίκτης και ο παίκτης της πρώτης κατηγορίας). Σε μια φάση όπου ένας αθλητής έκανε βήματα και έβαλε καλάθι, ο Spike Bauroth δεν το σφύριξε παρά τις έντονες διαμαρτυρίες των υπολοίπων. «Αυτό το αγόρι πήγε σπίτι του κι είπε «Μαμά έβαλα σήμερα 2 πόντους!» Δεν πρόκειται για μένα. Το επίκεντρο είναι αυτά τα παιδιά!».



# #